10 стъпки как да намалим отпадъка вкъщи - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

10 стъпки как да намалим отпадъка вкъщи

10 стъпки как да намалим отпадъка вкъщи, който генерираме ежедневно.

Намаляването на отпадъците в дома е важна стъпка в създаването на по-устойчиво бъдеще. Не само помага да се намали количеството боклук, който се озовава на сметищата, но също така може да ви спести средства в дългосрочен план.

Ето 10 стъпки, които можете да предприемете, за да намалите отпадъците в дома си:

  • Използвайте торбички, контейнери и бутилки за многократна употреба – Един от най-лесните начини за намаляване на отпадъците в дома е да спрете да използвате предмети за еднократна употреба като найлонови торбички, контейнери и бутилки за вода. Вместо това изберете алтернативи за многократна употреба, направени от материали като плат, неръждаема стомана или стъкло.
  • Носете свои собствени контейнери, когато пазарувате насипни артикули – Много магазини вече предлагат насипни продукти като зърнени храни, ядки и подправки. Носете свои собствени контейнери за пълнене, вместо да използвате торбички за еднократна употреба от магазина.
  • Направете свои собствени почистващи продукти или използвайте екологични такива – Много конвенционални почистващи продукти се предлагат в пластмасови бутилки и съдържат силни химикали. Вместо това направете свои собствени почистващи продукти, като използвате съставки като сода за хляб, оцет и лимонов сок.
  • Компостирайте остатъците от храна – остатъците от храна могат да съставляват значителна част от вашите битови отпадъци. Създайте копостер или намерете общностна програма за компостиране, за да отклоните тези отпадъци от депото.
  • Използвайте платнени салфетки и кърпи вместо хартия – Платнените салфетки и кърпи могат да се използват отново и отново, докато хартиените продукти се използват веднъж и след това се изхвърлят.

  • Пазарувайте втора употреба – Вместо да купувате нови артикули, помислете за пазаруване в магазини за употребявани стоки, гаражни разпродажби и онлайн пазари, за да намерите добри находки.
  • Избягвайте продукти с прекомерна опаковка – Когато пазарувате, обръщайте внимание на опаковката на продуктите, които купувате. Избягвайте продукти, които идват в прекалено големи опаковки и вместо това изберете тези с минимална опаковка.
  • Използвайте сламка за многократна употреба или се откажете от нея напълно – Пластмасовите сламки са едни от най-добрите артикули, намиращи се при почистване на плажове и често се озовават в океаните. Използвайте сламка за многократна употреба, изработена от материали като неръждаема стомана или стъкло, или просто се откажете от нея напълно.
  • Използвайте менструална чашка или платнени превръзки – Менструалните продукти за еднократна употреба като превръзки и тампони могат да генерират значително количество отпадъци. Помислете за преминаване към менструална чашка за многократна употреба или платнени превръзки.
  • Подкрепете екологични бизнеси – И накрая, подкрепете бизнеси, които се ангажират да намалят отпадъците и да бъдат екологични. Това ще насърчи повече предприятия да възприемат устойчиви практики.

Чрез прилагането на тези стъпки можете значително да намалите количеството отпадъци, генерирани от вашето домакинство. Вие не само ще дадете своя принос за опазване на околната среда, но и ще спестите пари и ще можете да се насладите на по-чист и по-организиран дом. Не забравяйте, че намаляването на отпадъците е непрекъснат процес и изисква ангажираност и търпение, но малките промени могат да имат голямо значение в дългосрочен план.

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *