12 zero waste алтернативи - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

12 zero waste алтернативи

12 zero waste алтернативи, които можете да изпробвате още днес!

Преминаването към нулеви отпадъци е избор на начин на живот, който много хора правят, за да намалят въздействието си върху околната среда. Това включва вземане на съзнателни решения за това какво купувате, използвате и изхвърляте. В резултат на това много хора, които са възприели този начин на живот, са открили, че вече няма нужда да купуват определени артикули, които са смятали за основни. В тази публикация ще разгледаме 12 неща, които повечето хората са спрели да купуват.

 • Самобръсначки за еднократна употреба – Едно от първите неща, които много хора спират да купуват, след като приемат zero waste начина на живот, са самобръсначките за еднократна употреба. Регулярните самобръсначки са направени от пластмаса и обикновено се използват само няколко пъти, преди да бъдат изхвърлени. Вместо това хората избират самобръсначки, които са направени от метал и могат да се използват с години.
 • Найлонови торбички – Друг артикул, който хората често спират да купуват, когато изхвърлят отпадъците, са найлоновите торбички. Тези торбички не са биоразградими и разлагането им може да отнеме стотици години. Вместо това хората избират чанти за многократна употреба, изработени от материали като плат или платно.
 • Салфетки – много хора също са спрели да купуват салфетки. Тези кърпи често се използват само веднъж и след това се изхвърлят, генерирайки значително количество отпадъци. Вместо това хората избират платнени кърпи за многократна употреба или дори стари тениски.
 • Пластмасови бутилки за вода за еднократна употреба – Друг артикул, който хората често спират да купуват са пластмасовите бутилки за вода за еднократна употреба. Тези бутилки не са биоразградими и разлагането им може да отнеме стотици години. Вместо това хората избират бутилки за вода за многократна употреба, изработени от материали като неръждаема стомана или стъкло.
 • Чаши за кафе за еднократна употреба – Чашите за кафе за еднократна употреба са друг артикул, който много хора спират да купуват. Тези чаши често са обвити с пластмаса, което ги прави трудни за рециклиране. Вместо това хората избират чаши за кафе за многократна употреба, изработени от материали като неръждаема стомана или стъкло.
 • Пластмасови сламки – Пластмасовите сламки не са биоразградими и разлагането им може да отнеме стотици години. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират сламки за многократна употреба, изработени от материали като неръждаема стомана или стъкло.
 • Предварително опаковани храни – Предварително опакованите храни често са опаковани в пластмаса и могат да генерират значително количество отпадъци. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират храни, които могат да приготвят у дома или които идват в минимални опаковки.
 • Конвенционални почистващи продукти – Много конвенционални почистващи продукти се предлагат в пластмасови бутилки и съдържат силни химикали. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират естествени почистващи продукти, които са направени от съставки като сода за хляб и оцет. Отлична алтернатива са и екологичните почистващи препарати за дома.
 • Конвенционални продукти за лична хигиена – Много конвенционални продукти за лична хигиена идват опаковани в пластмаса и съдържат силни химикали. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират естествени алтернативи като сапун, шампоан и лосион.
 • Еднократни тампони за премахване на грим – Еднократните тампони за премахване на грим са друг артикул, който много хора спират да купуват. Тампоните се използват само веднъж, преди да бъдат изхвърлени. Вместо това хората избират тампони за многократна употреба за премахване на грим, които могат да бъдат направени от материали като микрофибър или дори стари тениски.
 • Запалки за еднократна употреба – Запалките за еднократна употреба не са биоразградими и разлагането им може да отнеме стотици години. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират запалки за многократна употреба или кибрит.
 • Конвенционален перилен препарат – Конвенционалният перилен препарат често се предлага в пластмасови бутилки и може да съдържа опасни и агресивни химикали. Много хора, които се стремят към нулеви отпадъци, избират естествени алтернативи като сапунени ядки или домашен перилен препарат. Перилните препарати на Amalina с произведени в България и са страхотна алтернатива!

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *