Как да избегнем хранителните отпадъци? - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Как да избегнем хранителните отпадъци?

Как да избегнем хранителните отпадъци: Съвети за кухня с нулеви отпадъци

Хранителните отпадъци са основен проблем, който засяга всички нас. Според Организацията по прехрана и земеделие (FAO) около една трета от храната, произведена в света за консумация от човека всяка година (приблизително 1,3 милиарда тона), се губи или изхвърля. Това е зашеметяващо количество храна, което би могло да се използва за изхранване на гладуващото население на света. Освен това хранителните отпадъци също допринасят за емисиите на парникови газове, тъй като при разграждането на храната се отделя метан в атмосферата.

Въпреки това има много лесни стъпки, които можем да предприемем, за да избегнем хранителните отпадъци в домовете си и да окажем положително въздействие върху околната среда. Ето няколко съвета за създаване на кухня с нулеви отпадъци и намаляване на хранителните отпадъци:

Планирайте менюто си

Един от най-лесните начини да избегнете разхищаването на храна е да планирате храненията си предварително. Това ви позволява да пазарувате точните съставки, от които се нуждаете, и да избегнете закупуването на ненужни артикули. Опитайте се да планирате ястия, за които са необходими остатъци или съставки, които са на път да се развалят. Това не само ще намали хранителните отпадъци, но и ще ви спести пари за хранителни стоки.

Пазарувайте умно

Когато пазарувате хранителни стоки, опитайте се да купувате само това, от което се нуждаете. Направете списък преди да отидете и се придържайте към него. Избягвайте да купувате на едро, освен ако не знаете, че ще използвате артикулите, преди да се повредят. Освен това проверете сроковете на годност на продуктите, които купувате, за да сте сигурни, че ще издържат, докато планирате да ги използвате.

Съхранявайте храната правилно

Правилното съхранение на храната е от ключово значение за избягване на хранителни отпадъци. Много храни могат да се съхраняват в хладилник или фризер, за да се удължи срокът им на годност. Например, плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват в чекмеджето на хладилника, за да останат свежи по-дълго. Млечните продукти като мляко и сирене трябва да се съхраняват в хладилника при правилната температура, за да се предотврати разваляне.

Използвайте остатъците

Остатъците са чудесен начин да избегнете хранителните отпадъци. Вместо да изхвърляте остатъците от храна, използвайте ги за приготвяне на нови ястия. Бъдете креативни с вашите остатъци и се опитайте да измислите нови рецепти, които използват съставките, които имате под ръка.

Компостирайте

Компостирането е чудесен начин да намалите хранителните отпадъци и да създадете богата на хранителни вещества почва за вашата градина. Компостирането включва събиране на остатъци от храна и други органични отпадъци и оставянето им да се разложат по естествен път. Можете да компостирате плодове и зеленчуци, утайка от кафе, черупки от яйца и дори някои видове хартия. Компостирането не само намалява хранителните отпадъци, но също така помага за намаляване на емисиите на парникови газове чрез отклоняване на органичните отпадъци от сметищата.

Дарете храна

Ако имате излишна храна, която знаете, че няма да използвате, помислете дали да я дарите. Много организации приемат артикули като консерви и сухи стоки. Можете също така да дарите пресни продукти на местни благотворителни организации, които раздават храна на нуждаещите се.

Образовайте себе си и другите

И накрая, образовайте себе си и другите за хранителните отпадъци и тяхното въздействие върху околната среда. Споделете знанията си с приятелите и семейството си и ги насърчете да възприемат практики за нулеви отпадъци в собствените си домове. Разпространете информацията в социалните медии и други платформи, за да повишите осведомеността относно важността на намаляването на хранителните отпадъци.

В заключение, избягването на хранителните отпадъци е важна стъпка, която всички можем да предприемем, за да създадем по-устойчиво бъдеще. Като планираме храната си, пазаруваме разумно, съхраняваме храната правилно, използваме остатъци, компостираме, даряваме храна и образоваме себе си и другите, можем да окажем положително въздействие върху околната среда и да намалим количеството хранителни отпадъци, които се озовават в сметищата. Нека всички да дадем своя принос за създаването на кухня с нулеви отпадъци и намаляването на хранителните отпадъци. С малки, но последователни усилия можем да направим голяма промяна в света.

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *