Контакти - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Контакти

Контакти

contact@zerowaste.bg
0887299476
Sofia, Bulgaria

Често Задавани Въпроси (ЧЗВ)

Кога изпращаме пратката ?

Ако сте заплатили с карта преди 12 часа на обяд се опитваме в същия ден да пуснем продуктите Ви към куриерските фирми.

Колко време отнема да получа продуктите си ?

След изпращане на продуктите Ви от наша страна, доставката е стандартна – 24 часа спрямо куриера. Възможно е при изпращане в петък да ги получите в понеделник.

Как да процедирам при счупени, повредени или липсващи продукти ?

Молим Ви веднага да се свържете с нас и да снимате дефектите на вашата поръчка. Винаги предприемаме мерки.

Откъде идва проблемът с пластмасата?

Сама по себе си пластмасата има страхотни и незаменими качества – лека и здрава е, има ниска проводимост на електричество и за разлика от металите не подлежи на корозия, което я прави издръжлива и относително лесна за поддръжка. В нашето ежедневие съзнателно или несъзнателно използваме най-различни видове пластмаси – като се започне от пликовете за покупки, мине се през тефлоновите домакински съдове, бутилките за вода и се стигне до четката за зъби. Сред основните минуси на пластмасата е фактът, че се произвежда от петрол и трудно може да се рециклира. Най-често тя подлежи на downcycling, т.е. преработва се ограничен брой пъти, а с всяка преработка качествата ѝ се влошават, докато стане неизползваема.

Колко от глобалната пластмаса се рециклира?

Изчислено е, че през 2019 г. около 55% от глобалните пластмасови отпадъци са изхвърлени, 25% са изгаряни и 20% са рециклирани. От пластмасовите отпадъци, произведени между 1950 и 2015 г., само 9 процента са рециклирани.

Колко пластмаса и отпадъци произвеждаме?

През 1950 г. светът произвежда само 2 милиона тона годишно. До 2015 г. годишното производство е нараснало почти 200 пъти, достигайки 381 милиона тона. За контекст това е приблизително еквивалентно на масата на две трети от световното население.1 За периода от 1950 до 2015 г. кумулативното производство достига 7,8 милиарда тона пластмаса – повече от един тон пластмаса за всеки жив човек днес.

Ежегодно това може да бъде усложнено от факта, че пластмасовите материали с по-голяма продължителност (например пластмасови изделия в строителството, мебелите, транспорта и др., Използвани за няколко години) могат да влязат в отпадъчния поток. Например през 2010 г. първичното производство на пластмаса е било 270 милиона тона, но пластмасовите отпадъци са били 275 милиона тона (тъй като пластмасата, произведена в предишни години, навлиза в потока на отпадъците).

Какво е zero waste?

Нулевите отпадъци означават, че продуктите се използват в съответствие с йерархията за намаляване на отпадъците (намаляване на отпадъците, повторното им използване, рециклиране и компостиране) и принципа на най-доброто използване, така че никой материал не отива на депо или унищожаване при висока температура. Все повече производители проектират еко продукти и  поемат отговорност за целия жизнен цикъл на продукта, включително и рециклиране.

Скъпо ли е да живеем Zero Waste?

Отначало закупуването на някои стоки от типа нулеви отпадъци може да ви се струва по-скъпо. С течение на времето тези артикули ще издържат толкова дълго, че ще ви спестят много пари в дългосрочен план. Така че като цяло това е по-евтин начин на живот.

Какво е PLA и разгражда ли се?

PLA е компостируема биопластмаса произведена от растителни захари. PLA е съкращение за полимлечна киселина.

Полимлечната киселина (PLA) е натурално вещество, получено чрез ферментация на ензими от полизахариди, които се намират в зърнените храни. Може да се произвежда от всякакъв вид захар, като например царевичен сироп, касава, захарна тръстика или захарно цвекло. Влакното PLA произхожда от земеделското производство и замества синтетичните влакна, които се използват в хигиенните продукти. В процеса на производство се използват само обновими суровини.

Полимлечната киселина е материал, който според стандартите и европейското законодателство спокойно може да се използва и за опаковка на храни, като това е препоръчително пред аналогичните опаковки от пластмаса. Тези екологични опаковки намират все по-голямо приложение и са предпочитани от потребителите.

Този вид пластмаса може да бъде разграден от бактерии в индустриален компост ( при определена влажност и температура между 60 и 70° C). В природата био-пластмасата трудно би достигнала определената влажност и температура, които са и гарантирани в индустриалния компост. Освен това микроорганизмите, които са в индустриални компост и които разграждат пластмасата, са различни от тези в гората или морето. Ако пластмасата е сертифицирана като „Home compostable“, то тя може да се разгражда в домашен компост, но това отново не означава разграждане в околната среда.

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.