Как да се справим с месечния цикъл без употребата на пластмасови продукти? - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Как да се справим с месечния цикъл без употребата на пластмасови продукти?

Ако сте следили новините за околната среда през последната година, знаете, че отрицателното въздействие на пластмасите за еднократна употреба се превърна в гореща тема. Все повече хора се присъединяват към идеята Go Green или живот без пластмаса! Наскоро Европейският парламент гласува за пълна забрана на редица пластмаси за еднократна употреба, включително прибори за хранене и чинии, памучни тампони, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони и полистиролни контейнери за храни и напитки.

Но докато борбата срещу пластмасите за еднократна употреба, като сламки и торбички за пазаруване, стана широко разпространена, едно нещо, за което не чуваме толкова много (може би поради наложеното социално табу около менструацията), са продуктите за хигиена за еднократна употреба за жените и тяхното въздействие върху околната среда.

Факт е, че продуктите от менструалния цикъл представляват огромно количество отпадъци. Изчислено е, че средностатистическата жена използва около 150 килограма тампони и дамски превръзки през живота си, около 90% от които са пластмасови. Това може да е изненада за мнозина, защото за разлика от храните, производителите на продукти за менструален цикъл не са длъжни да изброяват съставките на опаковката си.

По-голямата част от тези продукти попадат в депата (където могат да отнемат повече от 450 години, за да се разложат) или по-лошо – като боклук по плажовете ни или като замърсяване на океаните ни. Всъщност менструалните продукти са сред най-разпространените пластмасови предмети за еднократна употреба сред морските отпадъци. Освен видимите пластмасови отломки, съществува и проблемът с микропластмасите, дефинирани като парчета с размер по -малък от 5 милиметра. Докато изследванията в областта на микропластмасата се разширяват, много остава неизвестно за точните ефекти върху човешкото здраве или околната среда.

Go Green – премахнете пластмасата по време на месечния Ви цикъл

С нарастването на осведомеността за глобалния проблем с пластмасата нараства и интересът към намирането на алтернативи на традиционните дамски превръзки и тампони за еднократна употреба.

Последователите на движението Go Green популяризират идеята за менструален цикъл без пластмаса в социалните медии. Иновативните компании се възползват от нарастващата информираност на потребителите за влиянието на пластмасата като търговска възможност да рекламират своите зелени продукти в Instagram, Facebook и YouTube.

Освен дамските превръзки за многократна употреба, менструалната чаша беше една от първите иновации, използвани като заместител на пластмасовите продукти за жени по време на менструация. При правилна грижа една чаша може да издържи до десет години, което означава значителна икономия в дългосрочен план. Менструални чаши вече може да откриете и в България, като те са изработени от безвредни за хората и напълно естествени материали.

Друга алтернатива на традиционните менструални продукти е морската гъба за многократна употреба. Менструалните гъби могат да бъдат направени от синтетични материали или изцяло естествени морски гъби, събрани от океанското дъно, като последните са биоразградими и компостируеми. Гъбата работи точно като тампон и трябва да се отстранява и изплаква / почиства на всеки няколко часа. Въпреки че са по-евтини от повечето менструални чаши, те не издържат толкова дълго и обикновено трябва да бъдат заменени след около шест месеца.

Многократно абсорбиращо се менструално бельо е най-новото на пазара на менструалния цикъл. Подобно на менструалните чаши за многократна употреба, първоначалната цена на бельото е висока. Те обаче могат да се измиват и използват повторно и могат да издържат до две години.

Веднъж взели решение да преминете към Go Green начин на живот, винаги може да намерите безвредна алтернатива, с която да замените пластмасата във всяка сфера от Вашия живот. И не забравяйте – не е скъпо да си еко!

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *