Основни стъпки към Zero waste начин на живот - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Основни стъпки към Zero waste начин на живот

Основни стъпки към Zero waste начин на живот

Zero waste начин на живот е не само модна тенденция – това е необходимост, която трябва да възприеме всеки един от нас, ако искаме да живеем по-дълго на планетата Земя! Съвременният човек произвежда около 1,5 килограма боклук на ден или повече от половин тон годишно. Повече от половината от това количество не може да бъде рециклирано по естествен път и това е огромен проблем за околната среда.

Zero waste начин на живот започва с думата „не“.

zero waste започва с думата "не"

Основно правило за живот с нулеви отпадъци е да отказваме онези неща, които изобщо не ни трябват. Преди поредната ненужна покупка, задайте си въпроса: наистина ли имам нужда от това? Ако знаете със сигурност, че нямате, просто отговорете: “Не, благодаря, нямам нужда от това.” Научете се да казвате „не“ на тези стоки и неща, които не са Ви жизнено необходими.

Намаляването на консумацията води до опростен начин на живот, което Ви позволява да се съсредоточите върху подобряването на неговото качество. Това правило предизвиква съмнения относно планирането на бъдещи покупки.

Два метода за намаляване на отпадъците:

Разгледайте кофата си за боклук. Инспектирайки съдържанието й, ще добиете представа за начина си на живот. С тези знания можете да изградите стратегия, която ще промени Вашите потребителски навици.

Не реагирайте на реклами. Производителите на продукти харчат много пари за популяризиране на своя нов и най -важен продукт, който определено трябва да получите. Марките се състезават за място на рафтовете, за да привлекат вниманието Ви. Но в същото време евтини и натурални продукти като оцета например, не се рекламират. Оцетът е също толкова ефективен дезинфектант, колкото широко популяризирани продукти за почистване, който може да се използва за премахване на петна и мазнини, да се използва при измиване на фугираща смес, почистване на автомобил и т.н. И всичко това може да се получи, без да се запасите с дузина кутии битова химия.

Въведете 30-дневно правило

30-дневното правило е изключително полезен пример как можем да взимаме осъзнати решения за покупките си. Когато решите, че искате нещо – например сте харесали нова чанта или чифт обувки – изчакайте! Нека минат 30 дни и ако все още сте убедени в желанието си, тогава направете покупката. Уверявам Ви, че 90 % от покупките, които правите, са напълно ненужни и ще се откажете от тях, ако изчакате търпеливо да минат тези 30 дни. Макар и да звучи трудно, освен че опазите бюджета си и ще тренирате волята си, Вие ще сте една крачка по-близо към Zero waste начин на живот!

Основна Zero waste практика – използвайте продукти и опаковки за многократна употреба

Умението да използвате едни и същи неща отново и отново, е особено ценно, когато се стремите към Zero waste начин на живот. Това може да бъде интересен творчески процес, когато едно и също нещо може да се използва в ежедневието по най-неочаквания начин.

Ето списък на нещата, които могат да се използват повторно:

  • Текстилни торби вместо пластмасови торбички
  • Термо чаша вместо пластмасова или хартиена чаша за еднократна употреба
  • Хавлиени кърпи вместо кухненска хартия
  • Носни кърпички за многократна употреба
  • Акумулаторни батерии вместо конвенционални

С тези лесни стъпки, Вие може да допринесете значително за опазване на околната среда! Започнете още днес, променяйки живота си в по-добра посока!

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *