Успешни практики за живот без пластмаса - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Успешни практики за живот без пластмаса

По време на пандемията мнозина се питаха дали е достатъчно безопасно да се купуват насипни продукти – без значение дали говорим за продукти, опаковани в пластмасови кутии в супермаркета или за закуски, продавани в близката закусвалня. Определено можете да изперете еко чантата си и да сте сигурни в нейната чистота, за разлика от найлоновите торбички за еднократна употреба, които са на разположение в магазините и могат да са докосвани от стотици хора.

Живот без пластмаса – как да пазаруваме плодове и зеленчуци?

Когато купувате плодове или зеленчуци, те – в повечето случаи – се предлагат без опаковка. Но тук възниква проблема – как да ги претеглим. Най-удачният вариант е да заместим пластмасовите торбички с текстилни такива. Трябва задължително да имаме няколко на брой и в различни размери, за да поберем всички покупки. Ще откриете колко по-удобно е да използвате тази практика за живот без пластмаса/ plastic free начин на живот! Текстилните торби са много по-издръжливи на натоварване, а също така и гарантирано чисти.

Покупка на готова храна за вкъщи – как да я направим без пластмаса?

Много големи супермаркети продават готови ястия, опаковани в контейнери за еднократна употреба. Често такива контейнери са направени от полистирол, което означава, че храната не може да се нагрява в тях, тъй като опаковката може да отдели стирол при нагряване. Но можете да си купите храна в свои собствени кутии за съхранение или буркани. Разбира се, първоначално ще Ви изгледат доста странно, тъй като това изобщо не е популярна практика в България, но извън границите на нашата страна все по-често се среща този начин на Zero Waste начин на живот.

Как да закупим млечни продукти без да използваме пластмасова торбичка?

Навяват ме спомени от моето детство, как отивах до магазина, за да закупя сирене. А там, усмихнатата продавачка грижливо опаковаше бучката сирене в няколко слоя дебела хартия, така че да не тече. Чак сега осъзнавам, че не са минали толкова много години, от както пластмасата навлезе в нашето ежедневие, но го превзе изцяло и сега за повечето от нас живот без пластмаса звучи като истинско предизвикателство.

Разбира се, сега не съществува опция да закупите сирене, увито в хартия, както се случваше в недалечното минало, но няма никаква пречка да носите стъклени и друг тип контейнери от вкъщи и да пожелаете сиренето или кашкавала да бъдат поставени в контейнера, който сте донесли.

Не се отказвайте, въпреки че ще срещнете много неразбиращи погледи, хора, гледащи Ви дори с насмешка. Поне един от хората, които забележат Вашите действия, ще бъде повлиян от Вашия пример и ще го последва. Малките стъпки са важни за промяната към живот без пластмаса!

Как можем да закупим месо или риба без пластмаса?

За да закупите месо или риба без пластмасова опаковка или фолио, най-подходящия избор е да посетите месарски или рибарски магазин. Там стоката е прясна и се реже в количество, определено от клиента. Тя не е предварително опакована, както в

супермаркетите, и именно затова, имате опцията да предоставите кутията, която си носите от вкъщи, за да се сложи Вашата покупка вътре.

С тези лесни стъпки, изискващи единствено малко организация от Ваша страна и плануване на всяко пазаруване на храна предварително, ще окаже голямо въздействие върху околната среда. Не е скъпо да си еко!

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *