Zero waste - 5 прости навика, които да следвате в ежедневието си - zerowaste.bg
Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.

Zero waste – 5 прости навика, които да следвате в ежедневието си

zero waste навици

Тенденцията Zero waste става все по-популярна – и, разбира се, има защо! Забележете колко пластмаса се използва под формата на торбички за еднократна употреба, като опаковка на различни продукти и козметика. Може би трябва да помислите дали да следвате някои от принципите за начин на живот с нулеви отпадъци! Събрахме пет прости навика, които всеки от нас може да използва, ако иска да следва Zero waste начин на живот.

Какво е Zero Waste или живот с нулеви отпадъци?

Движението Zero Waste е набор от принципи и навици, насочени към намаляване на количеството генерирани отпадъци. Принципите на Zero waste начин на живот включват не само намаляване на потребителските отпадъци, но и отговорно водене на бизнес и производство, съсредоточени върху запазването на ресурсите и намаляването на потреблението на пластмаса. Концепцията за начин на живот с нулеви отпадъци далеч не е нова. Тя възниква през 60 -те години на миналия век, но придобива широка популярност в края на 90 -те години. Сега Zero Waste е начин на живот, който все повече млади и отговорни хора следват във всяка стъпка от ежедневието си.

Текстилни торби за пазаруване

zero waste торбичка

Първият закон в Zero waste начин на живот е да замените пластмасовите торбички за пазаруване с текстилни такива. Много често обаче хората пропускат една подробност – те взимат една текстилна чанта, в която да съберат всичките покупки, но пропускат да вземат малки такива, когато пазаруват плодове и зеленчуци. Така, озовавайки се пред щанда с плодове и зеленчуци в супермаркета, те отново се принуждават да използват пластмасовите торбички, които са на разположение и са напълно безплатни.

Използвайте термо чаша за сутрешното кафе

Избягването на съдове за еднократна употреба е друг важен принцип на начина на живот без отпадъци. Да, много от нас ще кажат, че отдавна сме се отказали например от пластмасови прибори за пикник. Но колко често купувате кафе от автомат? Количеството отпадъци в резултат на използването на такива съдове за еднократна употреба също е значително. Ето защо вторият принцип на движението Zero Waste, който ви съветваме да следвате, е използването на собствена бутилка вода и чаша за кафе.

Купете колкото можете да изядете!

Привържениците на начина на живот без отпадъци са главно за намаляване на пластмасовите отпадъци, но ограничаването на разточителната консумация също е важен принцип, който помага да се намали не само производството на битови отпадъци в домакинството, но и търсенето на стоки. Един от най -лесните начини да направите това е да купувате толкова храна, колкото може да изядете. Не се презапасявайте! Отговорното пазаруване на храни може да Ви помогне не само да намалите отпадъците си, но и да спестите пари!

Купувайте стоки от Zero waste производители

Ако отговорното пазаруване на храна е един от принципите на движението Zero Waste, тогава следващата стъпка към начина на живот без отпадъци ще бъде промяната на навиците Ви за пазаруване. Купувайте продукти с zero waste етикет – такива, изработени изцяло с натурални продукти, опаковани с биоразградима опаковка.

Естествени продукти за грижа за дома си

Все по-често разглеждаме храните, козметиката и продуктите за домашна грижа, които използваме, за да сме сигурни, че няма да повлияят негативно на здравето ни и околната среда. Един от основните принципи на Zero Waste начин на живот е да се намали количеството почистващи продукти, като се елиминира използването на множество продукти. Първата стъпка в развитието на този навик е съвсем проста – трябва да изберете универсален почистващ препарат, който можете да използвате например за почистване на различни повърхности. Ако обаче вече имате този навик и искате да направите следващата стъпка, можете сами да си направите почистващи продукти, като например да използвате оцет, сода за хляб и вода.

10%

Абонирай се и получи 10% отстъпка! 🎁

Абонирай се да получаваш специални оферти, намаления и нови продукти!

Ние не изпращаме спам! Прочети нашата политика за поверителност за повече информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *